Πως θα είσαι παρόν κάθε στιγμή. Ένας εύκολος τρόπος.

Συχνά δουλεύω στο σπίτι, home office.

Με άλλα λόγια, ποιότητα ζωής.
Αυτή τη φορά όμως, αποφάσισα να κάνω τη μέρα πιο ξεχωριστή, ήθελα να νιώσω cool δουλεύοντας, και αποφάσισα να πάω σε ένα hipster cafè, ούτε καν κοντά στο σπίτι μου.
Και αφού έδωσα 5,50€ (έπεσα σε ταλέντο στο marketing barista), για έναν καφέ που δεν ήταν και τελείως της προτίμησης μου, διάλεξα μια ηλιόλουστη γωνιά και άρχισα να δουλευω.

Ήμουν στη μέση του άρθρου που έγραφα και έπινα την τελευταία γουλιά του καφέ μου.Ήταν τέτοια η έκπληξη μου με αυτό που είδα εκείνη τη στιγμή, χωμένη ακόμα η μύτη μου μέσα στο φλιτζάνι που άνοιξα τα μάτια μου για να συνειδητοποιήσω οτι αυτό που αντίκρυσα, ήταν όντως ο άδειος πάτος του φλιτζανιού μου.

Ο φανταστικός πανάκριβος μου καφές είχε τελειώσει!
Και δεν θυμόμουν καν τι γεύση είχε. Και υποτίθεται οτι αυτό που μόλις είχε τελειώσει ήταν η πολυτέλεια της ημέρας μου, μπορεί και της εβδομάδας μου.

Καταρχήν … από πότε έγινε ένα φλιτζάνι καφέ τόσο ακριβό; Κατά δεύτερον από πότε είμαι τόσο απασχολημένη που κάνω πράγματα (ακόμη και διασκεδαστικά) που πολλές φορές δεν τα καταλαβαίνω και δεν τα διασκεδάζω καν. Δεν είμαι καν “εκεί”.

Έχω χάσει την αίσθηση της στιγμής.
Την πλήρη εμπειρία της ζωής μου τη στιγμή που τη ζω.
Δεν ήταν ο πανάκριβος καφές μου που σχεδόν εξατμίστηκε αλλά το οτι η ζωή μου ήταν σαν να την ζούσε κάποιος άλλος. Και σαν αυτός ο άλλος να έχανε και όλη τη διασκέδαση. Και ξέρω οτι δεν ήμουν η μόνη.

Έλειπε η λέξη ευχαρίστηση.
Χρειάζομαι κάτι να με κρατήσει εκεί που είναι η χαρά, στη σωστή στιγμή, στην απόλαυση, μόνη ή μαζί με τους άλλους. Εξάλλου δεν είναι κάτι που έχω καθημερινά.
Πόση χαρά και πόση απόλαυση επιτρέπεις στον εαυτό σου…και πόσο συχνά;

Εκκίνηση
Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις η θα φτιάξεις έναν ωραίο καφέ, έναν φρεσκοστυμμένο χυμό, μια Wellness σαλάτα, δεν έχει σημασια να την αγοράζεις, να την φτιάχνεις για σένα ή σου την φτιάχνει κάποιος άλλος.
Σημασία έχει να θυμάσαι μόλις είναι μπροστά σου, οτι αυτή είναι μια στιγμή απόλαυσης για σένα και οτι δεν πρέπει να την αφήσεις να πάει χαμένη.
Από εκεί ξεκινάνε όλα.

Υπενθύμιση
Ξέρω, μπορεί να είναι ενοχλητικό να σου χτυπάει κάθε τόσο, και είναι σίγουρο οτι έχεις αρκετά reminders για κάθε τι, αλλά ίσως το χρειαστείς για τις πρώτες μέρες, η έστω τις πρώτες ώρες.
Αυτό όμως είναι για σένα, για την στιγμή σου. Διάλεξε έναν απαλό ήχο και μια λέξη όπως χαρά, ευχαρίστηση, pleasure, joy, ή κάποιο κωδικό όνομα αν προτιμάς κλπ.
Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει.
Ήμουν στο τραίνο, άναψε το τηλέφωνό μου, το be here now, (προφανώς αυτό διάλεξα εγώ), σήκωσα τα μάτια μου, είχε φύγει ο ήλιος που τόσο με ζέσταινε, είχε και πάλι ωραία συννεφιά, η μουσική στα αυτιά μου ήταν η αγαπημένη μου και όλα αυτά δεν τα είχα καταλάβει.
Θα πήγαιναν χαμένα.
Ήμουν για φαγητό με φίλους, είχα αφαιρεθεί, σκεφτόμουν τα δικά μου, τότε, το be here now άναψε στο κινητό μου, και επέστρεψα στην ωραία ιστορία του που άκουγα από την τελευταία επίσκεψη της φίλης μου στο αγαπημένο μου νησί.

Όλα είναι πιο κοντά μου, οι αισθήσεις μου πιο εδώ.
Όταν ανοίγω τη πόρτα του σπιτιού μου, όταν φτιάχνω πρωινό, όταν χαϊδεύω τον σκύλο μου, όταν είμαι στο πιο όμορφο καφέ της πόλης, όταν δουλεύω ή όταν κολυμπάω, είμαι εδώ.

Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να ζω την κάθε στιγμή, εσύ θα βρείς τον τρόπο να μην χάνεις στιγμή από τη δικιά σου μέρα.

Συνειδητά και με χαρά, δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν όλα αυτά που έχουμε εσύ και εγώ.

Leave a Reply